NYHEDER

Her kan de ikke få lærlinge nok: Ni unge skaber succes

Stifteren og medejeren af elinstallatørfirmaet Buchreitz A/S i Kolding har ni lærlinge blandt sine 45 ansatte. "Det er en slags fodboldakademi", forklarer han om de mange lærlinge, hvor de dygtigste efterfølgende bliver ansat i firmaet.

Søren Buchreitz er stifter og medejer af det succesrige elinstallatørfirma, Buchreitz A/S i Kolding. Helt usædvanlig er virksomheden ved, at der er ni lærlinge med til at skabe succesen blandt virksomhedens 45 ansatte. Firmaet betragter det nemlig som en samfundsopgave at tilbyde lærlingene praktikpladser.

- Vi har dem, fordi de er dygtige. Men vi ser det også som en samfundsopgave at uddanne dem. Faktisk har vi ikke undersøgt, om de i lærlingetiden giver et overskud, men vi betragter lærlingene som en gevinst for firmaet, fortæller Søren Buchreitz, der ejer firmaet sammen med to andre ansatte.

Han sammenligner sine mange lærlinge med et fodboldakademi, der fungerer som en rugekasse for virksomheden.

- Af de 45 ansatte er der i dag seks medarbejdere, der tidligere har været lærlinge hos os. På den måde uddanner vi vores egne medarbejdere, da de dygtigste lærlinge typisk bliver tilbudt job hos os, fortæller Søren Buchreitz.

Store dele af elinstallatørbranchen har i dag og i fremtiden problemer med at tiltrække uddannet arbejdskraft. Men det problem har Buchreitz A/S ikke på grund af firmaets mange lærlinge.

- Det er svært at få fat i uddannede, for mange medarbejdere er standhaftige i deres job. Derfor uddanner vi gerne selv, og det har jo vist sig at være en succes, tilføjer Søren Buchreitz.

Alligevel bifalder han ikke nødvendigvis den nye aftale i de netop overståede trepartsforhandlinger, hvor firmaer, der i fremtiden lever op til at tilbyde praktikpladser, vil bliver belønnet økonomisk, mens firmaer, der ikke tilbyder lærlinge en uddannelse, i fremtiden vil blive straffet økonomisk:

- Det bryder jeg mig ikke om, for der er ingen firmaer, der skal pålægges lærlinge ved tvang. Jeg synes ikke, firmaer uden lærlinge skal straffes. Man skal tage lærlinge, fordi det er en fordel for firmaet, og den gamle skrøne om, at firmaer sikke vil betale for en lærling, er en skrøne. Man skal tage en lærling, fordi de er dygtige, fortæller Søren Buchreitz.


Så er det NU, der skal rykkes på solceller!

De nye solcelleregler er lige på trapperne. Helt præcist træder de i kraft den 11. februar – og så er det med at rykke hurtigt, hvis du overvejer at købe solceller.


Solcellekøberne kan nemlig søge forhøjet statsstøtte gennem den attraktive, men begrænsede 2015-pulje, hvis de får en købsaftale på plads, inden ansøgningsfristen til puljen udløber.

Puljen er åben fra den 15. marts til den 31. maj 2015 – men tilskuddet fordeles efter først til mølle-princippet, så det er med at være klar til puljestart!

Med andre ord: Det er nu, der skal handles solceller.

Fakta om 2015-puljen:

  • Solcellekøbere kan få 1,02 kr. for hver kWh, deres anlæg producerer udover den energi, de selv forbruger
  • Puljen er åben fra den 15. marts til den 31. maj 2015
  • Puljen tildeles efter først til mølle-princippet
  • Puljen kan først søges, når der er indgået en skriftlig købsaftale. Denne skal indeholde en erklæring om fra leverandøren om, at aftalen kan ophæves, hvis der ikke er plads i puljen
  • Anlægget må højst være på 6 kW

Buchreitz har lanceret ny hjemmeside